Θυμαρίσιο μέλι , ένας αληθινός θησαυρός υγείας και δύναμης !

Θυμαρίσιο μέλι , ένας αληθινός θησαυρός υγείας και δύναμης !

Θυμαρίσιο μέλι , ένας αληθινός θησαυρός υγείας και δύναμης !

Η λέξη θυμάρι από μόνη της σηματοδοτεί την αξία του μοναδικού αυτού βοτάνου. Προέρχεται ετυμολογικά από το αρχαίο ελληνικό ρήμα “θύω” που μεταξύ άλλων σημαίνει ευωδιάζω.
Από την λέξη αυτή προκύπτει και το θυμιάζω και θυμίαμα. Από την ρίζα της ίδιας λέξης ωστόσο προκύπτει και η λέξη θυμός, η οποία για τους αρχαίους έλληνες είχε μια πολύ ξεχωριστή σημασία. Θυμός σήμαινε ζωτική δύναμη και όχι οργή.
Αν η ονομασία του λοιπόν ξεκινά από την ίδια λέξη με την οποία ονομάζουμε τη δύναμη, τη θέληση, την ζωογόνο ορμή, όλοι καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό ήταν το ταπεινό θυμάρι για εκείνους που το βάφτισαν έτσι.

Tο θυμάρι φυτρώνει σε ξηρά και πετρώδη εδάφη και θεωρείται ένα κορυφαίο μελισσοκομικό φυτό, ακριβώς επειδή δίνει ένα εξαιρετικά αρωματικό μέλι με μεγάλη διατροφική αξία , για αυτό άλλωστε κατατάσσεται  στις καλύτερες ποικιλίες μελιού παγκοσμίως.

Τι περιέχει το Θυμαρίσιο Μέλι

Το Ελληνικό θυμαρίσιο μέλι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες στη μορφή της γλυκόζης σε ποσοστό περίπου 30% και φρουκτόζης σε ποσοστό περίπου 37%. Ακόμη, περιέχει γυρεόκοκκους σε ποσοστό πάνω από 25% φτάνοντας σε περιπτώσεις το εντυπωσιακό ποσοστό του 85%! Η ποσότητα αυτή σε γυρεόκοκκους τα καθιστά ιδιαίτερα πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως είναι το ασβέστιο, το μαγνήσιο, βόριο, πυρίτιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγγάνιο. Επίσης, περιέχει τα φλαβονοειδή κερκετίνη, εσπεριδίνη, κατεχίνη, καμφερόλη η ναρινγενίνη κ.α, σε ποσότητες που ποικίλουν ανάλογα με την γεωγραφική προέλευση.

Πού μας ωφελεί

Το θυμαρίσιο μέλι χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Στην εποχή μας, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι διαθέτει ισχυρή αντιμικροβιακή, αντισηπτική και αντιμυκητισιακή δράση εμποδίζοντας αποτελεσματικά την βιωσιμότητα ενός ευρέως φάσματος ανθεκτικών μικροβίων και παθογόνων μυκήτων.Επίσης, διαθέτει αντιοιστρογονική δράση σε χαμηλή συγκέντρωση αλλά και χημειοπροστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του ενδομητρίου.
Η υψηλή θρεπτική αξία και οι ισχυρές υγειοπροστατευτικές ιδιότητες του θυμαρίσιου μελιού το καθιστούν ένα βιολειτουργικό τρόφιμο, που όταν βρίσκεται στην διατροφή μας, προσφέρει υγεία, τόνωση και προστασία από ασθένειες.
Το φυτό θυμάρι είναι εξαιρετικό στη στήριξη του ανοσοποιητικού και του αναπνευστικού συστήματος.

Είναι μια σοβαρή δύναμη όταν πρόκειται να μείνουμε υγιείς.

Πάμε να δούμε 3 σημαντικές ιδιότητες του που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν:

1. Το Θυμαρίσιο μέλι έχει αντιμικροβιακή δράση και εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και άλλων παθογόνων οργανισμών είναι χρήσιμο για την επούλωση και τον καθαρισμό ή την απολύμανση πληγών.
Σε έρευνα που έγινε μετά τον έλεγχο εκατοντάδων ειδών μελιού από ολόκληρο τον κόσμο, ανέδειξε πρώτο και με διαφορά το θυμαρίσιο μέλι, το οποίο περιέχει θυμόλη, μια φαινόλη με αναγνωρισμένες αντισηπτικές ιδιότητες όπου εξασφαλίζει γρήγορα την επούλωση πληγών και εγκαυμάτων.

2. Το θυμαρίσιο μέλι έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει το έλκος στο στομάχι και γενικά συμβάλλει στη καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
Για την προστατευτική δράση του στα τοιχώματα του στομάχου, χρησιμοποιείται επίσης και στη θεραπεία γαστρο-δωδεκαδακτυλικών ελκών, των εντερικών λοιμώξεων και σε κάθε είδους ηπατικές ανεπάρκειες. Επίσης βοηθά σημαντικά στο ταχύτερο μεταβολισμό του οινοπνεύματος με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται κανείς γρηγορότερα από την κατάσταση μέθης.

3. Το θυμάρι έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για τη θεραπεία του βήχα και της βρογχίτιδας. Αν αισθάνεστε το λαιμό σας ξηρό και ερεθισμένο, μία ιδανική λύση είναι ένα ζεστό και νόστιμο ρόφημα με μέλι – ένα αποδεδειγμένο καταπραϋντικό για το βήχα.
Οι ιδιότητες που έχει το μέλι από θυμάρι το κάνουν ιδανική επιλογή για κάθε κατηγορία καταναλωτή. Ειδικά αθλητές, παιδιά και όσοι ασκούν έντονη νοητική δραστηριότητα, όπως μαθητές, θα πρέπει να το εντάξουν στην καθημερινή τους διατροφή.

Πηγές: Θυμάρι | Ένα θαύμα της φύσης // https://docplayer.gr/

We have placed cookies on your computer to help make this website better. Read the privacy policy
yes, I accept the cookies